Странице

субота, 24. децембар 2016.

Pantenol - Dr.plant Sprej i Veoma zdrava krema

 Sa ponosom danas mogu pričati o otkriću Pantenola u svrsi nege suve i dehidrirane kože. Ko ima takvo stanje na licu, zna kolika je odgovornost u hidrataciji i samoj nezi. Ja sam svakako bila u potrazi za što zdravijim i pristupačnim proizvodima u Srbiji. Ova tema je za mene dosta osetljiva i veoma zahtevna, verujem da neko zna, koliko je suva koža naporna i traži da kod sebe uvek imate bar jedan kozmetički proizvod u vidu nege. U nastavku ću pisati šta je to što pantenol pomaže koži i kakvu funkciju ima.
Šta je Pantenol i čemu služi ?

Pantenol je alkohol pantotenske kiseline, tj. vitamina B5, pa se zato naziva i provitamin B5. Pantenol lako prodire u strukturu kože, gde vezuje i zadržava vodu, čime koži daje vlažnost, mekoću i vraća joj elastičnost. Pored toga, pantenol ublažava znakove inflamacije i stimuliše epitelizaciju.

 U listama sastojaka kozmetičkih preparata ga možete pronaći i pod nazivima: dexpanthenol, bepanthen, pantothenol, provitamin B5, pantothenyl alcohol, D-pantothenyl alcohol, DL- pantothenyl alcohol i slično.

Znam da na nekim proizvodima piše kako se može koristiti i na kosi. Ali, morate znati da se on lepo vezuje za vlasi kose i oblaže ih, čineći kosu sjajnom, glatkom i razmršenijom bez mašćenja. On ne hrani kosu.

Pantenol je predviđen za:
  • regeneraciju oštećene kože kod opekotina, ožiljaka, odrane, ogrebane kože ili povreda usled brijanja
  • suvu ili iritiranu kožu usled dejstva hemikalija (praćenih iritacijom ili suvoćom kože), izlaganja vetru ili suvom vazduhu
  • regeneraciju kože usled blažih opekotina od sunca
  • nakon dermatoloških tretmana problematične kože
  • ublažavanje svraba i crvenila usled ujeda insekata
  • blaže oblike ekcema
  • osipe i iritacije kože beba i dece
Napomena: Ne primenjuje se na otvorene rane.

Kada sam lepo napisala funkciju Pantenola, sada mogu pričati o kvalitetu proizvoda koje sam probala. Kod nas se Pantenol može naći u tri oblika. U vidu kreme, spreja i ulja. Ja sam do sada probala samo sprej i kremu.


Dr. PlantSprej je po meni najbolji i najefikasniji za kožu i kosu. Pogodan je u letnjem periodu od opekotine sunca. Kada uveče završim rituale nege kože, uvek naprskam ovaj sprej. Koža mi se u potpunosti smiri, dodatno je neguje i štiti. Ko izbegava masne kreme, mislim da bi ovo bilo najpogodnije. Ja sam se malo zanela, i koristila svaki dan. Moja koža se nekako zasitila i ako nanesem preko kremu ili seruma, na koži ostaje lepljiv osećaj, ne znam kako bih to mogla da objasnim. Ne preporučujem da se nanosi preko šminke, jer ume da "pokvari" puder, nekako se skupi i ne izgleda lepo. Sviđa mi se što brzo upija i vraća koži blistavu svežinu. Sledeće godine neću ići nigde bez ovog spreja :) . Cena 370 dinara. Količina 100ml.

Sastav:Aqua, Panthenol, Sodium Citrate, Citric Acid, Sodium Benzoate.


Veoma zdrava krema pantenol plus - Da, da i lilly ima svoj pantenol, upitanju je krema. Krema ima istu funkciju kao i sprej, samo što je mnogo bogatija, bolje neguje i štiti. Dosta je masnija i hranljivija. Ne znam koliko je pametna ta odluka, ali od trenutka kada se otvoriti ova krema, imate fore da je koristite samo tri meseca, zbog manjeg konzervansa u sastavu. Meni to ne smeta, potrudiću se da ispoštujem taj proces. Ali ne sviđaju mi se sami sastojci u ovoj kremi. Na drugom mestu se nalazi parafin, ja sam nažalost bacila kutiju, a zaboravila da uslikam sastav (čak ni na internetu nema nigde). U njigovim radnjama postoje 3 vrste pantenola kreme, (pantenol gel, pantenol gel-krema i pantenol plus). Možda samo u ovoj imaju parafin, ali opet kažem, nisam sigurna. Daj bože da je tako. Nisam ja previše opsednuta sastavom i takvim čudima. Da imam normalno lice, bez akni i upalnih procesa, možda bih bez ikakvih problema i probala. Tako da mi ostaje da mažem stopala i ruke, i prilično sam zadovoljna.Vrlo bogata hidratacija.

Gore sprej, dole krema. 


1 коментар: